Viral reklam, günümüz sosyal mecrasında yeni bir reklam ve pazarlama ağını oluşturuyor.
Artık günümüz insan ihtiyaçlarında, tv den çok internet ile işimiz oluyor. Viral reklamlar da; reklam verebilecek alanlar konusunda darlık çeken firmalar için, yaratıcı çözümler anlamına geliyor.
Peki nedir viral reklam?
Gerçekte bir markanın tanıtımı için yapılmış, ama o markanın adının doğrudan geçmediği, özellikle yaptırılan reklamlardır.Markanın kendisi tarafından insanlara zorla gösterilmeye çalışılmaz, insanların bu reklamı habersizce birbirlerine yayması beklenir.
Doğrudan viral reklamın yanında, dolaylı olarak da viral reklam olma durumu da var tabi. Bu da insanların kendi yaptığı haberlerden istemeden markayı reklam etmesi ile oluyor.
Sosyal medyada birçok kişiyi kolaylıkla kandırabilen bu düzmece videolar, facebook ile birlikte çok kolay şekilde populer olup birçok kişiye ulaşabiliyor. Tv reklamlarının yüksek maliyetlerinin yanında, viral olarak yani bir virüs gibi insandan insana yayılan bi reklamlar, markalar için çok daha ucuza gelmiş oluyor.
Türkiyedeki örnekleri açısından; sevgilisinin eşyalarını internetten satıp intikam alan bir kızın videosu olay olmuştu. Gittigidiyorun yaptırdığı bu viral, sitenin büyük bir reklamı olmuştu.
Ray-ban firmasının bu işlerle ilgilenen neverhide films isimli bir ajansı var. Dönem dönem ray-ban için viral reklamlar çıkartıp insanları şaşırtıyolar.
örneğin her fırlatışta gözlüğü arkadaşının gözüne takan birisinin videosu çok konuşulmuş; nasıl yapıldığı konusunda birçok fikir ortaya atılmıştı.
Ardından da renk değiştiren bukalemun videosu ile yeni bir viral daha yaptılar. rengarenk ray-ban gözlükleri çaktırmadan tanıttıkları video ile hem insanları bukalemunun bu kadar hızlı renk değiştirdiğine inandırıyorlar, hem de ne güzel renk renk gözlükler dedirtiyorlar.
Türkiye’den bir örnek olarak THY nin yaptırdığı bir evlenme teklifi videosu vardı. Tüm dünyayı gezip insanları konuşturan; hem genç kızların rüyasını süsleyen bir evlenme teklifi hazırlayan, hem de dünyayı gezme isteğini görükleyen bir THY tanıtımı yapılmış. Bu film sayesinde Berk Şentürk de iyi bir tanınma sağladı.
LG nin dünyanın en ince televizyonu sloganıyla hazırlattığı bir viral var. Güya mağazadan çaktırmadan TV çalan bir hırsızın kamera kayıtlarını gösteriyor. Kapıdan çıkana kadar adamın elinde bir tv olduğu anlaşılmıyor, videoyu birkaç kez seyrettikten sonra tv yi ayırt edebiliyoruz. LG incecik tv sinin reklamını güzelce yapmış oldu, hem de bir sürü insanı gerçekten ince olduğunu inandırarak.
Türkiye’de dolaylı viral reklam için yaşanmış bir örnek var, bir benzeri de Ebay de 2013 başında oldu.
Bir üniversitenin en güzel kızının iç çamaşırı, ismiyle verilen bir açık arttırma ilanı, rekor bir fiyata satılmıştı. Burda sitenin dolaylı olarak çok büyük reklamı oldu. Daha sonra ilan sahibinin bir tez için bu işi yaptığı; bir bez parçasını en yüksek fiyata satmanın yöntemini denediği ortaya çıkmıştı.
Ebay de ortaya çıkan dolaylı viral ise 21 yaşındaki Aimi Jones’in verdiği ASOS marka sarı bir elbisenin fotoğrafından kaynaklanıyor. Ürün fotoğrafı çok normal gözükse de, dolap aynasında, fotoğrafı çeken kişinin çıplak olduğu görülüyor.
Bu sayede aniden ünlenen ilan, 151.000 $ gibi bir fiyatla satılıyor. Ayrıca twitter üzerinden de TT olarak ebayin dolaylı olarak viral reklamını yapmış oluyor. Bayanın viral bir reklam yapıp yapmadığına dair resmi bir açıklama gelmediği için dolaylı bir viral reklam olduğunu kabul ediyoruz.
Konu hakkındaki bir çok kişi; İnsanların viral reklamlara inanma düzeylerinin zamanla azalacağını ve artık bu viral videoların ya da haberlerin yavaş yavaş ortadan kalkacağını söylüyor.
Bence bu tamamen ücretli reklam gösterimi yapan firmaların markaları tekrar normal reklama çekmeye çalışmasından başka bir yalan değil.
Yıllar önce herkesin birbirine sürekli mail attığı ve MSN den yazıştığı ortamda; her gün en az 14 arkadaşınıza gönderin ve şansınız açılsın tipinde mailler gelirdi. Marka karalamaları içeren, türkiyenin kaynaklarının kimlere satıldığı konusunda yabancı birçok markayı karalayan mailler gelirdi.
MSN nin ya da saçma sapan başka bir hizmetin paralı olacağına dair mesajlar alırdık.
Millet artık bu tip şeyleri yememeye başladı, toplumsal bilincimiz arttı gibi düşünebiliriz, ama aslında böyle birşey olmadı. sadece olayın şekli değişti.
Bu mesajı 14 kişiye gönderin diye olayı başlatanların temel amacı nasıl ki mail adreslerini kolayca toplamaksa; şimdi de artık gelişen ihtiyaçlara göre, mail toplamak yerine sizleri facebook ta olmayacak bir gruba üye yapmaya çalışıyorlar. Neden?
Çünkü sizlere reklam satmaya çalışacaklar. İnsanın gözüne gözüne sokulan reklam nasıl ki insana itici gelir, bu yüzden reklam firmaları hep espirili reklamlar çekmeye çalışır, ya da Turkcell gibi firmalar bayramlarda acınaklı videolar çekip duygu sömürüsü yaparlar.
Zorla reklam izletmenin her zaman itici olduğu bu internet camiasında; markaların yapabilecekleri en güzel şey viral reklamı arttırmak. başka türlü zaten insanlara kendinizi sevdiremezsiniz.
“5 saniye sonra siteye bağlanacaksınız” yazan ve altta kocaman göze sokulan araba reklamını gördükçe benim o arabadan kaçasım geliyor, ama aracın içerden çekilmiş ve kazada sağlam kaldığını gösteren bir viral video daha çok ilgimi ve markaya olan sevgimi arttırır.
Merhaba,
Sosyal medyada etkili olacak Viral Reklam prodüksiyonlarına ihtiyacınız varsa http://www.mananacreative.com adresini ziyaret ederek örnek projelerimizi görebilirsiniz.