Her bilgisayarımda tabletimde telefonumda; nerde uzun süreli kullanacağım bir cihaz olsa, ilk iş tarayıcı olarak maxthonu kuruyorum.
Neden?
Çünkü o bilgisayara ya hiç bir tarayıcı kurulmamıştır ve görev çubuğunda internet explorer simgesi vardır, ya da sinsi chrome simgesi vardır ve bilgisayarı ele geçirmiştir. Birisini yavaşlıktan diğerini de populerlikten dolayı kullanmam.
Beni bilen bilir; ben en populer şeyleri kullanmaktan kaçınırım. Herkes en populeri kullanırsa diğerlerinin gelişme şansı olmaz. Kötüler her zaman populer şeylere zarar vermeye uğraşır. Populer olan mutlaka gücünü kötüye kullanır, buna kısaca bal tutan parmağını yalar diyolar. Ama en önemlisi her zaman keşfedilmemiş bir cengaver vardır. Mutlaka birisi dünyayı kurtarmaya çalışıyordur… İşte mesele onu görüp de değer verebilmek.
2004 yılından beri maxthon kullanıyorum. Falsh player ile ilgili yaşadıkları teknik sıkıntı sebebiyle bir dönem sadece facebook videolarını görebilmek için firefox, chrom, opera vs kullanmak zorunda kaldım. Alıştığım şeylerin hiçbirini yapamadığım için her kullanışta tarayıcıların üreticilerine lanet okudum.
Eklenti Manyakları
Maxthonun en güzel yanı “kutusundan çıktığı gibi kullanıma hazır” olması. Bazı arkadaşlarım maxthonun özelliklerini duyduklarında, ilk verdikleri tepki “onu chrome ile de yaparsın eklentisi var”. Eklenti ile yapmak iş değil. Sen bir şeyi yarım yapmışsın ve adamın biri gelip o senin açık bıraktığın eksiği tamamlamış. Ben bunu savunma olarak kabul etmem.
Arkadan iş çevirme
Bilgisayarda bir program kapatıldı mı kapanacak arkadaş. Sülük gibi bana arka planda yok crash handler yok update wizard çalıştırıp benden habersiz şeyler yapmayacak. Kendini zamanlanmış görevlerden aktif edip, servisimin yarısına yakını aktif durumda beklesem ben de çok hızlı açılırmış gibi yaparım. Zaten maxthon ile chrom arasında gözle görülebilecek bir açılış farkı yok. ama ccleaner ile ne zaman biraz dosya temizlesem “google chrome u kapatmanız gerekiyor” uyarısı vermesi beni deli ediyor. Açmadığım halde arkamdan kimbilir neler çevirmiş. En son kurduğumda versiyonu 14 tü şimdi baktım 26 ya çıkmış. Versiyon güncelleme kullanıcının insiyatifinde olmalı. Bedava tarayıcı yapmışın insanların senden kaçacak hali yok. Korsan microsoft windows kullanıcısı hadi güncellemeleri kapattı ie6 yüzünden çok çileler çekildi ama artık devir değişti. ilk açılışta bak en yeni versiyon değilse indirmeyi tavsiye et.
Dünyayı yok etmek isteyenlere burdan kolay bir yöntem. bilgisayara bir virüs yazın, gitsin host dosyasından google update servislerinin başvuracağı adresleri sizin kendi özel sunucunuza yönlendirin. ondan sonra chroma güncelleme gönderiyormuş gibi bilgisayarlara istediğiniz herşeyi kurdurun. müşteri deneyimi programına katılan kişilerin de bilgilerini güzelce takip edin. nasılsa kimsenin ruhu duymaz.
Ana sayfama bulaşma
Bir dönem i explorer için barlar meşhurdu her site kendisine bar hazırlatırdı sanki millet çok kullanacak o barları. millet ingilizce bilmeden her önüne gelen next tuşuna bastığı için, i explorer açılırken 48 tane bar koyardı tepeye ekranı göremezdin.
Sonra açılış sayfasını kitleyip zorla aramaları kendi sayfanda yaptırtma dönemi ortalığı kasıp kavurdu. resmen insanı formata götürtecek kadar illet bir durumdu. registry den policy ayarlarına müdahale edip seni bir kitlerdi hiçbir şekilde düzeltemezdin. anca bunu düzelten program kurman lazım ki o da resmen antivirus gibi antihomepage diye sektör oldu kendi çapında.
Sonra Chrome diye bir yürekli erkek çıktı ben temizim güvenilirim bana gelin diye konuştu. Sonra populer oldukça o da eklentilere, araç çubuklarına yenik düştü. Artık hangi programı kursam kendini chrome anasayfasına atmaya çalışıyor. ask tool bar her yerden kendini chrome a eklemeye çalışıyor. Bir tarayıcı kapalıyken başka bir program onun dosyalarına erişip kendini toolbar ya da anasayfa olarak ayarlayabiliyor arama kısmın kendi üstüne geçirebiliyor ve bu tarayıcı çıkıp da biz güvenliyiz, hızlıyız, sorunsuuz çalışırız, ışık hızındayız diyebiliyor.
Herşeyden haberdar olmak
Bilgisayarımda çalışan uygulamalar konusunda işim gereği dikkatli olmam gerekiyor. süpheye düştüğümde güvenlik sebebiyle gerekirse bilgisayarı formatlamam gerekebiliyor. Güvenliği sağlamak için antivirüs şart. bunun dışında eskiden NetLimiter programını kullanırdım. Hangi programın internetle ne işi olduğunu takip ederdim. Benden izinsiz bir program internete ulaşmaya kalksa hemen önüne çıkar benim izin vermemi beklerdi. Böylece antivirüslerin henüz bilmediği trojan malware hacktool vs lerden korunurdum.
Şimdi Windows 8 ve Maxthon ile internet kullanımı hakkında yeterli bilgiyi alıyorum. Hiçbir program, virus vs maxthonumun anasayfa ayarlarına erişemiyor. Hiçbir çubuk kendini maxthona yükleyemiyor. Kapattığım zaman tam anlamıyla kapanıyor ve benden habersiz güncelleme yapmıyor. Chrome da olmadığı kadar güvendeyim.
Kutusundan çıktığı gibi kullan
Maxthonu kurduğun anda herşeyiyle hazır olarak geliyor. ad-blocker, gesture control, skynote, cloud sync, sniffer, downloader, password manager, screen capture, hidden browse, boss mode, auto fill, alias, skin, mute, split screen, developer tools, rss reader, dock, reader mode
Bunlar da ne diyeceksiniz ama hepsi bizim için güzel şeyler. Bir tarayıcının sahip olması gereken şeyler. Belki zamanla daha birsürü şey çıkacak ama zaten bu söylediklerimin hepsi Maxthonda kendinden yüklü geliyor. Yani üreticinin kendisinin desteklediği şeyler. Can sıkıntısına geliştiriliş bir eklenti gibi sahibine ulaşılamaz durumda olan uygulamalar değil. Bir sıkıntı olduğunda anında üreticinin müdahaleyle düzelteceği şeyler bunlar.
Diyeceksiniz ki maxthon kim ki birşey olduğunda oturup düzeltecekler. Kimbilir kaç güne düzeltirler kaç sene hatalı kullanırız. Sizin kullandığınız chrome un üreticisi google bu güne kadar kaç tane projeyi yarım bırakıp kapattı hiç saydınız mı? işi bittiği anda, gelir modeli görmediği anda bir çok kişinin kullandığı projeleri kapattı google.
Maxthon ise yaptığı tek iş olan bu tarayıcıyı 10 yıldır gelir kaynakları sınırlı bir şekilde üretmeye devam ediyor. Opera bile kendi çekirdeğinden vazgeçmiş, webkit e yönelmeye başlamışken bugün kimse çıkıp da google chrome u üretmeyi durdurmaz diyemezsiniz. Kimse hiçbir firmanın ürününün devam garantisini veremez.
Maxthonda gelen özellikle eklenti olmadıkları için, google eklentilerinde olduğu gibi yapan kişinin sizin bilgilerinize erişip erişmediğinden korkmazsınız.
Sadece chrome değil, chromium çekirdeği kullanan tüm tarayıcılar birbirisinin aynı. yandex browser, comodo dragon, iron, coolnovo vs vs daha uzar gider bu liste. Bir tek rockmelt bir farklılık yapmaya çalıştı ama o da artık üretimden kalktı.
Trident motorunu kullanın iyi bir tarayıcı yok. internet explorere muhtaçsınız. Microsoft dynamics CRM 4.0 kullanan bir işyerinde çalışıyorsanız başınız dertte demektir. ie7-8 dışında hiçbir tarayıcıdan kullanma şansınız olmayabilir. Tabi makinenizde maxthon yüklü değilse. Maxthon ile microsoftun o zorlayıcı düzeninde bile başka tarayıcıların açamadığı sayfaları rahatlıkla açabilirsiniz çünkü içinde trident modu var. isterseniz anında hiçbir sesion kaybı olmadan tarayıcı çekirdeğini webkitten tridente alabiliyorsunuz
İleriki yazılarımda maxthonun kutudan çıktığı anda kullanmaya başlayacağınız onlarca özelliğini anlatmaya devam ederim. Şimdilik siz kendiniz keşfetmeye başlayın. Haydi bakalım download için maxthon.com adresine
“Birisini yavaşlıktan diğerini de populerlikten dolayı kullanmam”
yazısını okudum bi an kendi kendime “ben mi yazdım acaba bu yazıyı ” dedim 🙂