E3 fuarında xbox one ve ardından ps4 ün sunumlarını inceledim. Anında birsürü spekülasyon dolaşmaya başladı. birçok karşılaştırma yapıldı haberler çıkmaya başladı.
Firmaların resmi sitelerindeki yayınlanmış bilgileri inceleyerek sizlere gerçekleri gösteren bir tablo sunayım. Öncelikle iki konsolun da açıklanan özelliklerini ve desteklerini yazayım.
Görüldüğü üzere teknolojik altyapı açısından pek bir fark yok. Yapılan Testlerde kullandıkları işlemcilerin günümüz ivy bridge i7 işlemcilerinden %50 daha yavaş olduğu söyleniyor. Bu yüzden konsolların hedefinin, daha güçlü olamak ve teknolojinin yıllarca yetişemeyeceği seviyede cihaz yapmak olduğunu zannetmiyorum.
Cloud Gaminge mi geliyor?
Microsoft’tan bir yetkili bu durumu şöyle açıklamış. Her ne kadar cihazımızda bulunan işlemcinin bir sınırı olsa da, bulutun bir işlemci sınırı yok, bu yüzden siz içindeki işlemci için dert etmeyin diyor. Bu açıklamaya bakılırsa, Sony nin ağustos 2012 de satın aldığı Gaika firması o günden beri hizmetini durdurmuştu. Artık yeniden cloud gaming hizmeti vermeye başladırlar, microsoft da kendi azure cloud gaming çözümünü yapıp oyunlardak işlemci yükünü kendi üstüne alabilir. Nvidia grid ismi ile cloud gaminge girmeye hazırlanıyor, büyük ihtimalle microsoft ile bir partnerlik yapabilirler.
Cloud gaming konsollarda aktif olursa, konsolların gelişimi bitebilir. internet bağlantısı oldukça, hiçbir işlemci, ram ve gpu ihtiyacı olmadan oyun oynanabilir. Kiralama hizmetleriyle birlikte konsol üreticilerinin yeni gelir kapıları üretmesi içten bile değil.
Konsolların paket içeriklerini bir inceleyelim
399 $ lık ps4 499$ lık xbox tan ucuz görünebilir, ama xbox kinect ile birlikte geldiğini düşünürsek toplamda xbox daha ucuza gelmiş oluyor. Microsoft, kinect olmadan xbox-one ı çalıştırmayacağını açıkladı ve paketin içinde mecburi geliyor. Tüm sistemini ses tanıma ve hareket üstüne geliştirdiği için böyle bir bütünleşik sisten çıkartmış durumda. Ps4 ise move ve ps eye cihazlarını zorunluluk olarak vermiyor, sadece oyun kolu ile oynamaya yönelik geliştirmeler sunuyor. ps4 kolunda bütünleşik olarak dokunmatik yüzey olması ve ağırlık sensörü olması, ps4 ile oyunların sadece kol yöntemi ile oynanmasının üzerinden durulduğunu gösteriyor.
Tanıtımlara bakıldığı zaman da ps4 tanıtım boyunca sürekli olarak yeni çıkacak olan oyunları tanıtırken, microsoft sadece 3 oyun tanıtımı yapıp genel olarak kinectin geliştirmeleri ve online hizmetlerini tanıttı. ip tv hizmetlerini ve ses ile konsol yönetininin üstünde durdu.
Online oyunlar ücretli oluyor
her iki konsol de online oynamak için ücretli sistemler kullanıyor olacak. Şimdiye kadar ps3 ün en büyük kozlarından biri olan psn üyeliği, ps4 ile birlikte ortadan kalkıyor. ps4 te psn üyeliği ile multiplayer oyun hizmeti sona ermiş olacak. online oyun oynayabilmek için ücretli psn plus hesabı almanız gerekiyor.
Xbox one internetsiz çalışmayacak mı?
xbox one ilk tanıtımında korsan kullanım ile alakalı olarak birçok güvenlik geleceğini duyurmuştu. Cihazın sürekli internete bağlanması gerektiği, 1 ay boyunca internete bağlanmayan makinelerde oyun oynanmayacağı, oyun kiralama yapılamayacağı gibi şeyler söylenmişti. Oyun üreticilerini korumak için fazla katı kurallar getirdiğini kabul eden microsoft geri adım attı. xbox one, sadece ilk kurulumda internet bağlantısı gerektirecek, cihaz aktif edildikten sonra bir daha internet bağlantısı gerektirmeyecek.
İkincil Ekran Desteği
İkincil ekran olarak microsoftun sunmuş olduğu smartglass uygulaması var. herhangi bir windows 8, ios ya da android cihaza ücretsiz kurulabilen bu program ile xbox oyunlarını kısmi olarak yönetebileceksiniz. Ps4 te ise ikincil ekran olarak ps vita desteği var. ps4 te oynadığınız oyunun bir kısmını ps vita ile yönetebileceksiniz.
İşletim Sistemi ve Oyun Geliştirme
İşletim Sistemleri açısında xbox one içinde eskisine benzer bir işletim sistemi geliyor. windows 8 arayüzüne benzer bir işletim sistemi ile, çoklu program çalıştırma şansınız var. Split screen ile tv seyrederken bir yandan skype ile görüşebileceksiniz. Kinectin algılama sistemi ile oyun içindeyken, oyunu kenara alıp, gelen mesaja cevap yazabileceksiniz. Ayrıca windows 8 e üretilen programlar gibi xbox a da program geliştirilebileceğini düşünüyorum. Netflix facebook twitter espn gibi uygulamalar olduğuna göre, multimedya özelliklerini kullanmak için birşeyler geliştirilebileceğini zannediyorum. oyunların xbox ve pc versiyonlarını üretmekte herhangi bir sorun olmayacak. pc ye üretilen tüm oyunlar kolayca xbox a port edilebilecek. Xbox geliştiricileri için üretilen xna studio; xbox one da kaldırılıyor. indie game üreten küçük oyun geliştiriciler henüz ne yapacakları konusunda bilgiye sahip değiller, ilerleyen günlerde yeni bir oyun geliştirme platformu tanıtılabilir.
ps4 te işletim sistemi ile ilgili herhangi bir bilgi verilmedi. işlemcinin x86 mimarisinde olması oyun üreticilerini sevindirmişe benziyor, zira ps3 e oyun yazmanın zorluğundan herkes şikayetçiydi. Valve firmasının bazı oyunlarını sırf zor diye ps3 e çıkartmadığını biliyoruz. Aynı şekilde midway firmasının yetkilisinin söylediklerini de buradan okuyabilirsiniz. Ps4te mimarinin değişmesiyle birlikte ilk testlerde işlerin kolaylaştığı haberleri geldi. Bu durumda artık oyunların daha hızlı çıkacağını düşünebiliriz.
Sonuç olarak konsol alacak kişiler için şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Her iki konsol da ileriye yönelik yeni sürprizler ile karşımıza çıkabilir, şu anda karar vermek için erken. 2014 ile beraber daha birçok haber alacağımızı düşünüyorum. o zaman geldiğinde konuyu yeniden inceleriz. şimdilik tercih yapacaklara tavsiye, fps oyunları çok seviyorsanız ve oturduğum yerden sadece kol ile tüm düşmanlarımı öldürerek ilerlemek bana yetiyor diyorsanız ps4 size göre uygun.
hayır ben spor yapmayı seviyorum ve sadece silahlı ve savaşlı oyunların dışında daha çok hoplamalı zıplamalı oyunları da oynarım, arkadaşlarımla beraber dans yarışması yaparım, çocuğuma eğitici şeyler oynatırım derseniz xbox one size göre uygun
Bu yazıyı okumadan ps4 grafik olarak çok daha güçlü diyecek olan arkadaşlar için şunu söylemek isterim. Adı üstünde oyun oynuyorsunuz, konsol üstünden dünyanın gerçek sokaklarında gezip gerçekten insan öldürmüyorsunuz; ya da altından geçtiğiniz şelale, televizyonunuzun hoparlorunden odanıza akmıyor. Öndeki yarış arabasından fırlayan yayın arkadaki yarışçının kafasına girmesi sadece gerçek dünyada oluyor kendinizi kaptırmayın.
En gerçekçi görüntü hangi oyunda vardı biliyor musunuz? 1997 yapımı “a fork in the tale”. bu oyundan daha gerçekçi görüntüyü hiçbir oyunda hiçbir konsolda bulamazsınız. Aşağıya da videosunu koyuyorum grafik kalitesine önem veren arkadaşların rüyalarını süsleyecektir